Úvod »Originální koření »Celé koření / Whole spices » Římský kmín celý (100g)
Jeera whole (100g)
Cumin whole (100g)
Džíra
Charakteristika: Mírně oteplující, V-, P mírně +, K-, astringentní chuti a exotické vůně, je suchá a snadno stravitelná. Obsahuje- Velké množství oleje, jehož hlavní složkou je "aldehyd kmínu", který je snadno přeměnitelný na tymol.
Léčivý vliv: Ajurvéda džíru považuje za nejvhodnější prostředek k odstraňování plynů a hlenu. Vyvažuje všechny tři dóši, působí proti otupělosti, amnézii, koktavosti, léčí nespavost, podporuje chuť k jídlu,má celkově posilující účinky, je dobrá pro oči. Používá se při poruchách trávení, úplavici, zvětšené slezině, nadýmání a zvracení. Je to nejlepší karminativum.
Použití v kuchyni: Mletá semínka džíry jsou součástí téměř .každé masály, tj. směsi koření. Celá semínka se používají do zeleninových, luštěninových i masitých pokrmů, do polévek i pikls. Účinnost džíry se zvyšuje jemným pražením. Pražená se často používá do lasí,zeleninových salátů a kadí. Džírový olej se používá i v podobě koření.